SI VOLS VEURE LES FOTOGRAFIES AMPLIADES, CLICA A SOBRE DE LA FOTOGRAFIA CORRESPONENT.

30/4/10

L'ACUDIT DE LA SETMANA 30.4.10

BOLETS RARS 30.4.10

DITES POPULARS BOLETAIRES

30.4.10
34.El bolet i el moixernó, de l'octubre és el millor

35.El reig, amb bona untura, és una llaminadura

36.La llenega és carn d'ovella i el rovelló es carn de moltó

26/4/10

PLUJA

Pluja (Isabel Barriel) poesiaula.blogspot.com

Un capa densa i blanca
ha cobert avui el cel:
anuncia l'aigua clara
d'un ruixat a punt de ser.

Rebré la pluja amb alegria,
omplirà el món de vida
i el bosc de terra humida
perquè neixi algun bolet!

24/4/10

AVUI, ESPÀRRECS 24.4.10

Avui m'he dedicat a l'espàrrec, encara que no sóc gaire aficionat. S'ha presentat l'ocassió i no els podia fer un lleig. Alguna truita caurà...

BOLETS RARS 24.4.10

L'ACUDIT DE LA SETMANA 24.4.10

DITES POPULARS BOLETAIRES

24.4.10
31.A tot arreu se’n fan, de bolets, quan plou

32.Al rovelló, cerca-li companyó

33.Cama-secs o carreretes, aquests sí valen pessetes

DITES MEVES

24.4.10
-No preguntis on hi ha bolets; t'indicaran a revés.

-Si vas a caçar bolets, no els cacis si són molt vells.

-Rossinyol és elegància i es veu a molta distància

23/4/10

EL BOLET DE LA SETMANA


GÍRGOLA DE PANICAL, SETA DE CARDO a Espanya (Pleorotus eryngii) A Catalunya és molt rar. A les comarques de Girona no es dóna. Força abundant i apreciat a Espanya. Allà el consideren un excel·lent comestible. He inclòs aquest bolet en aquest apartat per la fama que té a Espanya, però no el considero un bolet català ni gironí (és l'únic bolet no gironí inclòs en aquest blog). Fructifica a la primavera i tardor. Si algú surt a Aragó o Castella, no tindria perdó si no el busca. Excel·lent comestible.

EL BOLET DE LA SETMANA


BARRETET, ORELLA DE GAT (Helvella lacunosa). Viu en tota mena de boscos, en clarianes i marges de camins. Pot fructificar tot l'any, des del litoral als Pirineus. Comestible de gust molt fort i un tant especial. En cru és tòxic.

EL BOLET DE LA SETMANA


MURGOLERA, OLLA (Sarcosphaera crassa) Viu en tota mena de boscos, però especialment els de coníferes. Des de la primavera a la tardor. Sense interès culinari. En cru és tòxic.

EL BOLET DE LA SETMANA


CASSOLETA (Otidea bufonia) Propi, sobretot, d'alzinars i rouredes, en sols molt humífers. Fructifica a la tardor, a la terra baixa. sense valor culinari.

EL BOLET DE LA SETMANA


BOLET PUDENT (Phallus impudicus) Viu en tota mena de boscos, des de finals de la primavera fins a finals de la tardor. És comú, des del litoral als Pirineus. Sense valor culinari.

EL BOLET DE LA SETMANA


SABATERA BLANCA (Scutiger subrubencens) Viu en boscos humits de coníferes. Fructifica a la tardor, en grups abundants. Força comú a la terra baixa. Comestible de molt baixa qualitat i de carn amargant.

EL BOLET DE LA SETMANA


LLENGUA DE BOU PETITA o TARONJA (Hydnum rufescens) Viu en tota mena de boscos. Fructifica a la tardor, sovint en grups. És comú a la terra baixa, però també es troba a muntanya. Bon comestible.

EL BOLET DE LA SETMANA


ESPONJA (Sparassis crispa) Associat a pins vells, a finals de l'estiu i a la tardor. No és gaire comú. Sense valor culinari.

EL BOLET DE LA SETMANA


BOSSA (Clavariadelphus pistillaris) Viu en boscos de planifolis i mixtos, a la tardor, a la terra baixa i muntanya mitjana. Sense valor culinari.

EL BOLET DE LA SETMANA


CEP DE BEÇ (Leccidum Scabrum) Viu associat als bedolls, encara que també es pot trobar en altres boscos. Fructifica a l'estiu i tardor. Bon comestible, sobretot si no és gran, encara que cal rebutjar-ne gran part del peu per ser massa fibrós.

22/4/10

EL BOLET DE LA SETMANA


GÍRGOLA D'OLIVERA (Omphalotus olearius) Viu sobretot en soques i arrels d'oliveres, però també d'altres arbres com alzines, roures, etc. Propi de la tardor, formant flotes. Comú a la terra baixa. Força tòxic.

EL BOLET DE LA SETMANA


PENTINELLA (Amanita vaginata) Viu en tota mena de boscos i de sòls. Des de la primavera fins la tardor. Comú a la terra baixa i muntanya mitjana. Molt bon comestible, un cop cuit.

EL BOLET DE LA SETMANA


PALOMA PETITA (Lepiota cristata) Viu en tota mena de boscos a l'estiu i tardor. Força abundant des del litoral als Pirineus. Molt tòxic.

EL BOLET DE LA SETMANA


XAMPINYÓ DE BOSC (Agaricus porphyrrhizon) Viu en boscos de coníferes, alzinars i boscos mixtos, en tota mena de sòls. Propi de la tardor. Comú a la terra baixa. Comestible acceptable.

EL BOLET DE LA SETMANA


XAMPINYÓ DE BOSC (Agaricus lanipes) Propi d'alzinars i suredes. Fructifica a la tardor. Comú a la terra baixa, però també es pot trobar a l'estiu a la muntanya. Bon comestible.

EL BOLET DE LA SETMANA


FLOTA DE PI (Hypholoma fasciculare) Viu en troncs, soques i arrels de coníferes i, de vegades, de planifolis. Des de la primavera fins a la tardor, formant flotes abundants. Comú a la terra baixa. És tòxic.

21/4/10

EL BOLET DE LA SETMANA


PINETELL DE CALCETA, MOLLERIC, MOIXÍ (Suillus luteus) Viu en pinedes, sobretot de pi roig, des de finals de la primavera a la tardor. Abundant a la muntanya mitjana i alta muntanya. Comestible acceptable quan encara és petit i dur.

EL BOLET DE LA SETMANA


MOIXÍ, MOLLIC, MOLLERIC (Suillus granulatus)) Viu associat als pins, en tota mena de sòls. Des de finals de la primavera a la tardor. Molt abundant. Comestible de baixa qualitat. Acceptable quan encara és petit.

20/4/10

EL BOLET DE LA SETMANA


SENSE NOM POPULAR (Cortinarius Orellanus) Associat principalment a alzines, castanyers i faigs. Fructifica a l'estiu i tardor. No és molt comú. Es troba a la terra baixa i muntanya mitjana. ÉS UN BOLET MORTAL.

EL BOLET DE LA SETMANA


SENSE NOM POPULAR (Cortinarius ionochlorus) Viu especialment en alzinars, a la tardor i a la terra baixa. No és comestible.

sense nom popular (Cortinarius ionochlorus)


SENSE NOM POPULAR (CORTINARIUS IONOCHLORUS) Viu especialment en alzinars, a la tardor i a la terra baixa. No és comestible.

EL BOLET DE LA SETMANA


SENSE NOM POPULAR (Cortinarius fulmineus) Associat a alzines, roures i faigs. Fructifica a la tardor i és comú a la terra baixa i muntanya mitjana. Tòxic.

EL BOLET DE LA SETMANA


SENSE NOM POPULAR (Megacollybia platyphylla) Viu en tota mena de boscos i és molt comú. Acostuma a sortir en soques mortes i branques caigudes. Des de la primavera fins la tardor. Abundant a la muntanya mitjana, encara que també es pot trobar a la terra baixa. Sense valor culinari.

EL BOLET DE LA SETMANA


MARÇOT, ESCARLET DE PRIMAVERA (Hygrophorus marzuolus) Associat sobretot a coníferes. Propi de la primavera, encara que pot trobar-se també a finals de l'hivern. Solen presentar-se apinyats i força enterrats. Es dóna especialment en zones de muntanya d'Osona. Poc comú en altres zones. Molt bon comestible.

EL BOLET DE LA SETMANA


LLETEROLA (Lactarius volemus) Viu en boscos humits de planifolis, especialment en fagedes, encara que també es pot trobar en alzinars i altres tipus de boscos.. Propi de l'estiu i tardor a la muntanya mitjana. Bon comestible, especialment fet a la brasa.

EL BOLET DE LA SETMANA


ESCALDABEC (Russula fragilis) Viu en boscos de planifolis i coníferes des de l'estiu fins a finals de la tardor. Abundant des del litoral als Pirineus. No és comestible i pot provocar trastorns intestinals.

17/4/10

M'HA COSTAT MOLT, PERÒ AL FINAL... 17.4.10

No us penseu que m'ha resultat fàcil reunir tots aquests animalets en el bosc. El principal problema ha estat que no s'escapessin i que s'estiguessin quiets per poder fer la foto. També s'ha colat algú que no era pròpiament del bosc, però ha estat reclamat pels seus amics. Ja veieu que de bolets no ha anat bé la cosa avui. Ha estat, sincerament, un fracàs. Espero dies més fructífers...

16/4/10

SIMPÀTICS, OI?

No són precisament bolets, però tampoc es diferencien gaire. Són alguns dels meus alumnes. Molt simpàtics, però al tanto quan estan esvalotats...

AL PATI DE L'ESCOLA 16.4.10

Aquest matí he trobat aquests bolets... AL PATI DE L'ESCOLA!!!! Jo crec que són coprinus atramentarius. Alguna altra opinió?

DITES POPULARS BOLETAIRES

16.4.10
28.Els bolets que porten beina, al fossar donen feina


29.Moixernó amb platillo, és tan bo com el llomillo


30.Pinetells i rovellons s’amaguen pels racons

BOLETS RARS 16.4.10

DITES MEVES

-Si un boletaire diu: "no hi ha res"; no miris un cop, mira tres.

-L'escarlet té una bona mania: sempre surt amb companyia.

-Si veus rossinyol de pi, ompliràs fins a la fi.

15/4/10

L'ACUDIT DE LA SETMANA 15.4.10


Torno a posar aquest acudit perquè em sembla tan bo que m'estranya no haver rebut cap comentari. Que no ho enteneu o què?

9/4/10

BOLETS RARS 9.4.10

L'ACUDIT DE LA SETMANA 9.4.10

DITES MEVES

-Boletaire vell o vailet, sempre se'n guardarà algun secret.

-Si el cep té una bona panxa, tasteu-lo fet a la planxa.

-Un ou de reig ben cuinat, és l'enveja del veïnat.

DITES POPULARS BOLETAIRES

9.4.10

25.Bolet o rovelló, al sarró


26.El bolet terrerol, mai no va tot sol


27.De la carn, el moltó, i del bolet, el rovelló

5/4/10

BOLETS RARS 5.4.10


Tots hem vist de tant en tant bolets que no coneixem i que ens resulten més aviat una mica estranys. Però és que n'hi ha que són realment rars i és per això que aniré publicant fotografies d'alguns d'ells. Alguns són coneguts, però no per això deixen de ser rars, molt rars, per la seva forma o perquè no es veuen habitualment... Començo amb aquests cinc.

4/4/10

L'ACUDIT DE LA SETMANA 2.4.10

2/4/10

DITES POPULARS BOLETAIRES

Començo una altra sèrie de dites populars sobre bolets. Les altres les trobaràs arxivades dins la pestanya corresponent.

2.4.10

22.Xàfecs d'agost, bolets en abundor

23.A la trompeta de la mort, no li facis mai el sord

24.Al rovelló, cerca-li companyó
 
Boletaire Gironí és un bloc d'en Ferran Arizcun. Amb tots els drets reservats.